Samettiorkidean ensimmäisen aseksuaalisuustriimin kommenteissa nimimerkki annika3119 kirjoittaa:
"Nyt menee kyllä puurot ja vellit sekaisin tässä ja pahasti, näin aseksuaalina oli pakko lopettaa kastominen 20min kohdalla, koska tässä on faktat nyt niin pielessä. Aseksuaalin määritelmä on "ihminen, joka ei tunne seksuaalista vetoa tai tuntee sitä hyvin vähän toista ihmistä kohtaan". Aseksuaalisuudessa, kuten missä tahansa muussakin seksuaalisuudessa (esim. hetero, homo, bi, pan jne.), on kyse siitä, kehen tuntee tai ei tunne seksuaalista vetovoimaa. Seksuaalinen veto ja seksuaalinen halu ovat täysin eri asioita, aseksuaalisuus liittyy haluihin tai haluttomuuteen yhtä paljon, kuin mikä tahansa muukin seksualisuus. Niin aseksuaalilla, kuin heterolla tai homolla jne. voi olla paljon haluja tai vähän haluja tai jotain tältä väliltä, ja tämä voi muuttua hyvinkin nopeasti esimerkiksi elämäntilanteen , mielialan, lääkitysten jne. mukaan. Se on täysin yksillöllistä, ei seksuaalisuduesta riippuuvaa, paljonko niitä haluja on ja paljonko ja miten niitä haluaa tyydyttää. Aseksuaalisuus EI OLE synonyymi haluttomuudelle tai seksittömyydelle, kuten ainakin videon alussa väität. Toivon todella, ettei kukaan ota tätä videota faktana, koska aseksuaalit tekevät jatkuvasti työtä stereotypioiden ja väärinymmärrysten rikkomiseksi, ja tämä video ei tosiaan auta tätä."
Annika3119:n kommentin määritelmiä aseksuaalisuudesta on hyvin vaikea käsittää. Ensinnäkin on vaikea hahmottaa, miten seksuaalinen vetovoima tai veto ja seksuaalinen halu eroavat toisistaan. Jos ihminen tuntee seksuaalista halua, miten se halu voi olla olemassa ilman kohdetta? Vaikka kohde sijaitsisi vain ihmisen omassa fantasiassa, on kuitenkin halulla kohde. Jos kohde ei ole ihminen, mikä se on? Eiffel-torni? Ihmisen oma keho? Näille suuntauksille on myös omat nimensä, objektiseksuaalisuus ja autoseksuaalisuus. Ilmeisesti aseksuaalisuus ei kuitenkaan liity edes Annikan tapaisten ajattelussa niihin. Voiko seksuaalinen halu todella olla olemassa ihmisen mielen omassa tyhjiössä?
On myös vaikea käsittää, miten seksuaalinen halu voisi ilmetä minään muuna kuin seksuaalisena vetovoimana, jonka joku tai jokin herättää. Siihen ei vaikuta se, tapahtuuko se vain ihmisen mielessä vai näkyykö se ympäristölle. Entäpä sitten ne aseksuaalit, jotka eivät tunne seksuaalista halua? Sellaisia ihmisiä on esimerkiksi syvästi autistisissa henkilöissä. Eivätkö he sitten Annikan mielestä saa olla aseksuaaleja lainkaan?
On myös ongelmallista, että muiden seksuaalisuuksien osalta halu erotetaan vetovoimasta. Homoseksuaali tuntee halua miehiä kohtaan, mutta Annikan mielestä homon seksuaalisella halulla ei ole mitään tekemistä homon homouden kanssa. Haluaisiko joku kertoa, miten homo voi olla homo ilman samaa sukupuolta kohtaan tuntemaansa seksuaalista halua? Muuttuuko homo homoksi Annikan mielestä vasta sitten, kun hän kohdistaa halunsa käytännössä johonkin toiseen ihmiseen? Määrittyykö homous homoseksuaalien tekojen kautta?
Aseksuaalisuus ei varmastikaan ole synonyymi haluttomuudella tai seksittömyydelle, mutta miten oikein aseksuaalisuus sitten näkyy, jos se ei näy seksittömyytenä? Silloin tällöin tai jopa usein seksiä harrastava ihminen voi siis olla aseksuaali. Mikä tekee sellaisen henkilön seksuaalisen halun toteutumisesta seksuaalisina tekoina erilaista kuin alloseksuaalin eli ei-aseksuaalin? Ja jos seksissä on toinen osapuoli, vaikuttaako toisen osapuolen käsitys kyseisestä seksitoimesta mitenkään tilanteeseen vai onko kyse aseksuaaliksi määrittyvän omasta kokemuksesta ja jos on, harrastaako aseksuaali seksiä toisen kanssa tuntematta tähän vetovoimaa? Jos niin tekee, niin eikö se ole jopa aika kauheankuuloista?
Kommentissa ilmaistaan myös, että seksuaalinen halu voi muuttua elämäntilanteen tai lääkityksen vuoksi. Näin on kaikilla ihmisillä, mutta mitä tekemistä tällä on homouden tai heterouden kanssa. Aseksuaalin halu voi Annikan mukaan muuttua, mutta onko hän tällöin aseksuaali ainakaan sillä tavalla, että se olisi homouteen rinnastettavaa? Koska eihän homous muutu lääkityksellä.
Alkuperäisessä määrityksessä aseksuaalisuus oli sijoitettu homo-hetero-spektrin ulkopuolella olevaksi rastiksi. Sitä ei siis ymmärretty rinnasteisena homouteen tai heterouteen. Aseksuaalisuudessa ei ollut asteikkoja tai alakategorioita. Olisi ymmärrettävää määritellä aseksuaalisuus täydeksi seksuaalisen halun puuttumiseksi, jollaiseksi se alun alkaen on kai määriteltykin.
Jos kerran halujen määrä on yksilöllistä eikä seksuaalisuudesta riippuvaa, mihin aseksuaalisuutta edes käsitteenä tarvitaan. Eikö Annika tule tuossa sanoneeksi, että kyse on yksilöllisestä vaihtelusta homojen, bissujen ja heteroiden sisällä, ei omasta suuntautumisesta. Sillä homous, bissuus tai heterous eivät ole sillä tavalla yksilöllisesti määrittyviä, vaan ne ovat tunnistettavia seksuaalisten suuntautumisen tapoja ja kaikilla niihin ryhmiin kuuluvilla on yhteisenä tekijänä seksuaalisen kohde samassa, toisessa tai molemmissa sukupuolissa.
Voisiko joku siis kertoa, miten aseksuaali voi tuntea seksuaalista halua niin, ettei sillä ole kohdetta? Ja miten ja millä tavoilla seksuaalinen halu ilmenee ilman seksuaalista vetovoimaa? Ja miksi aseksuaalisuus voisi rinnastua homoseksuaalisuuteen, kun kaiken lisäksi on olemassa aseksuaalisuus-alloseksuaalisuus-jako? Oikeasti, kertokaa! Joko on niin, että minulta jää jotain ymmärtämättä tai sitten koko aseksuaalisuuden nykyisessä määritelmässä ei ole järkeä.
Olen itse identifioitunut aseksuaaliksi ja ollut jopa mukana aseksuaalien ryhmissä. Minulle välittyi silloin kuva hyvin heterogeenisestä joukosta ihmisiä, joista useimmat sanoivat terveydellisen syyn tai trauman aseksuaalisuutensa taustaksi. Jollain oli fetissi, jonka he sanoivat olevan niin voimakas, että se peittää seksuaalisuuden. Yhdellä aseksuaaliksi ryhmässä identifioituneella naisella oli piiskausfetissi, johon liittyi se, että nainen piiskaa häntä. Eikö se kuulosta kuitenkin ihan sellaiselta seksuaalisuudelta, joka voisi olla lesboutta?
Niinpä oli lopulta hyvin vaikea rinnastaa aseksuaalisuutta homo- ja heteroseksuaalisuuteen. Itse koen olevani nykyään vain hetero, jolla on matala libido. Oma kiinnostukseni aseksuaalisuuteen syntyi siitä, että minulla todella on ollut vähän ja välillä ei ollenkaan nimenomaan sitä seksuaalista halua, mikä taas saattaa liittyä lieviin autisminkirjon piirteisiini.
Kaiken kukkuraksi kysymyksessä aseksuaalisuuden määritelmästä palataan samaan ongelmaan, joka koskee myös transsukupuolisuutta: kenellä on omistajuus määritelmiin? Onko se järjestöjen huipulla olevilla yksittäisillä ihmisillä ja äänekkäimmillä vaikuttajilla? Sanotaan, että tietyn ihmisryhmän edustajilla on oikeus päättää heitä koskevista termeistä, mutta ryhmien sisällä vaikuttaa olevan vain joitain, jotka lopulta päätöksen tekevät. Puhumattakaan siitä, että termit vaikuttavat myös muihin ihmisiin: mitä pitäisi esimerkiksi aseksuaalin partnerina olevan alloseksuaalin ajatella siitä, että toinen on hänen kanssaan tuntematta vetoa häneen?
EDIT: Kuulin nyt määritelmän, jonka mukaan aseksuaali voi tuntea fysiologisen tuntemuksen tai kosketuksen seksuaalista halua herättävänä, mutta ei tunne vetoa sen tuntemuksen tai kosketuksen aiheuttajaan. Määritelmä kuulostaa erilaiselta kuin se, jonka ymmärsin aseksuaalisuudeksi reilut kymmenen vuotta sitten tutustuessani termiin ensimmäistä kertaa - silloin kyse oli seksuaalisen halun kokonaisvaltaisesta puuttumisesta ja nimenomaan siitä, että ei pidä kosketuksesta. Mietin, missä vaiheessa ja miksi määritelmä on muuttunut. Ikään kuin se olisi varastettu, vai onko niin tapahtunut?
Aseksuaalisuuden määritelmää ja varsinkin sen kirjoa on kyllä toiseksi vaikeinta ymmärtää sen jälkeen, että joku "lesbo" sanoo joskus tykkäävänsä miehistä. Yhtäältä aseksuaalisuus on seksuaalisen vetovoiman/halun osittaista tai täydellistä puuttumista, toisaalta se ei kuitenkaan tarkoita etteikö henkilö voisi kokea jotain vetovoimaa tai jopa haluta seksiä. Miksi puhutaan sitten aseksuaalisuuden kirjosta sen sijaan, että puhuttaisiin seksuaalisen vetovoiman kirjosta? Tässähän tullaan tilanteeseen, jossa pitää miettiä, onko lasi puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä. Se on niitä molempia. Miksi jonkin asian vähyys/puuttuminen on ylipäätään kirjo, jokin asteikko? Miksi ei voida vain tyytyä siihen määritelmään, että aseksuaali ei tunne koskaan minkäänlaista seksuaalista vetovoimaa kehenkään ja kaikki muu olisi ei-aseksuaalisuutta? Tätä en ymmärrä. Jännä, kun "perusheteroilla", jotka muuten ovat hyvin moninainen joukko ihmisiä, ei ole ollut koskaan tarvetta luokitella omia kiinnostuksen asteitaan jollekin spektrille ja luoda niille symboleita. Eikä homoilla, lesboilla tai bisseilläkään erityisemmin. Tämä luokittelun tarve tuntuu liittyvän aina joko aseksuaalisuuteen, aromanttisuuteen tai gendereihin.
VastaaPoistaItse pidän selvänä, että aseksuaalisuus tarkoittaa nimenomaan halun puuttumista eikä se rinnastu heteroseksuaalisuuteen, homoseksuaalisuuteen, yms. mitenkään, vaan on eri asiaa, kuten mainitsit. En itsekään ymmärrä miten asian voi nähdä nimimerkki Annikan esittämällä tavalla.
VastaaPoistaMitä tulee näihin määritelmiin, niin itse haluan pitää kiinni yksinkertaisista ja selkeistä määritelmistä, koska muuten keskustelu muuttuu mahdottomaksi.
Minusta tämä bisnes toimii hieman siten, että kaikenlaiset hölmöt määritelmät pääseevät esiin, koska media luulee, että nyt on keksitty jotain uutta ja täten kritiikittä julkaisevat aktivistien mölinöitä. Ja tämä toki siksi, että he itse eivät ymmärrä aihepiiriä ja varsinkaan sitä, että näissä hommissa piru piileskelee usein yksityiskohdissa.