Kallion lukion tietänevät kaikki. Se on Suomen vanhimpia ilmaisutaitopainotteisia toisen asteen oppilaitoksia, ja sieltä on vuosikymmenten ajan ponnistanut monia suomalaisen kulttuurielämän suurnimiä. Ultra Brata ei olisi ilman Kallion lukiota. Monien tv-sarjojen ja elokuvien nuorisonäyttelijät on rekrytoitu suoraan Kalliosta. Kallion lukio on niin maakuntien kuin pääkaupunkiseudunkin taiteellisten nuorten haave: he haluavat päästä vannomaan kalliolaisen valaa ensimmäisenä koulupäivänään.
Ei ole yllätys, että vihervasemmistolaiset arvot jylläävät Kalliossa. Elokapina-liikkeen johdosta (vaikka liike väittää olevansa horisontaalinen) suuri osa on kalliolaistaustaisia nuoria aikuisia. On hienoa, että erikoislukiot mahdollistavat erityislahjakkaille nuorille oman profiilinsa mukaisen ympäristön. Moni taiteellisempi nuori saattaa kokea kiusaamista tai oman viiteryhmän puuttumista yleisoppilaitoksessa. Kääntöpuolena on se, että tunnetusti joukossa asiat tiivistyvät. Samanmielisten ympäröimänä on paineet olla samanlainen monessa eri suhteessa.
Kallion lukiosta löytyy haastateltavia toisensa jälkeen sukupuolivähemmistöteemaisiin juttuihin ja henkilöitä aiheeseen liittyviin dokumentteihin. Kalliolaisille (lähiö, ei lukio) nuorille tarjotaan rap-työpajaa. Sinne ovat tervetulleita "13-29-vuotiaat tytöt ja naiset (sekä trans & cis) & muut trans- ja muunsukupuoliset ihmiset". Ei ole ihme, että Kallion lukiossa poikia on vain 12%. Prosenttiluku tosin taitaa pitää sisällään myös transpojat, joten "cis-poikia" voi olla vielä vähemmän.
18-vuotias Kallion lukiolainen Frans Frangén tanssi vanhojenpäivänä 2024 äitinsä mekossa. Siinä ei ole mitään väärää. Olipa ihminen mies tai nainen, saa hän pukeutua niin kuin haluaa ja laittaa mekon päälleen. On itse asiassa hyvä, että sangen konservatiivisia sukupuolikäsityksiä ilmentävät vanhat tanssit uskalletaan päivittää. Puistattavaa on kuitenkin se, mitä Frangén Ilta-Sanomien jutussa sanoo:
Vaikka Frangén on syntymässä määritelty pojaksi, hän valitsee nykyään sukupuolta kysyttäessä mieluiten vaihtoehdon ”muu”.
– Mutta ei sekään ole mikään kiveen nakutettu. Ensi viikolla saatan olla jo eri mieltä. Siksi en mielelläni määrittele itseäni mitenkään.
Vanhojen tansseja olisi helppo kritisoida myös perinteisiä sukupuolirooleja pönkittäväksi tunkkaiseksi perinteeksi, mutta Frangén ei ajattele niin.
– Kyllähän niistäkin tunkkaiset saa, jos niihin suhtautuu tunkkaisesti. Olennaista on, että kaikki saavat olla juuri sellaisia kuin ovat ja tanssia kenen kanssa haluavat.
Frangén käsittää sukupuolen oletuksena, määrityksenä tai valintana sekä muuttuvana asiana. Se voi hänen mukaansa muuttua jopa viikottain. Muuttuuko edes ihmisen musiikkimaku tai ruokavalio yleensä viikottain? Miten jokin niin perustavanlaatuinen asia kuin sukupuoli voisi muuttua joka viikko? Sukupuoli on biologinen, mutta Frangén selvästi ymmärtää sen ainakin haastateltaessa kulttuurisena ja sosiaalisena ilmentymänä, jonka voi itse päättää kuin vaatetyylin, ja vaatetyyli ilmeisesti sukupuolen osaltaan tuottaakin. Perinteiset sukupuoliroolit tulevat esille toimittajan kysymyksessä, ja Frangén implikoi, ettei suhtaudu sukupuolirooleihin tunkkaisesti. No, itse asiassa hän tekee juuri niin! Siinä se ikuinen gendereiden paradoksi, jota ilmeisesti Kallion tapaisissa ympäristöissä viljelllään.
Eräs nuori nainen kertoo joitain vuosia vanhalla YouTube-videollaan "totuuden Kallion lukiosta". Hän kertoo, kuinka kaikilla tytöillä on oltava otsatukka sosiaalisen paineen niin vaatiessa. Hän mainitsee muitakin sosiaalisia tartuntoja viljeleviä ja kultinomaisia piirteitä. Videolla nuori naisopiskelija sanoo, että Kalliossa on tehtävä uhrauksia, jotta saisi kuulua sinne - päihteidenkäyttöä myöten.
Siinä suhteessa ei ole ihmeellistä, että genderkultti juhlii Kallion lukiossa. Koko intersektonalismin ja queerfeminismin kansainvälinen virtaus tiivistyy Kalliossa. Sisältövaroitukset, joita oppilaat haluavat kyseisessä lukiossa tehdä, ovat ylittäneet uutiskynnyksen. Julkista rahaa on laitettu jopa työryhmään, joka auttaisi kalliolaisia selviämään "vaikeista aiheista". Yhdysvaltalaisissa yhteyksissä on puhuttu paljon siitä, miten transilmiö on sosiaalinen tartunta. Samanlaiseksi voi laskea amerikkalaisperäiseen woke-kulttuuriin kuuluvat, somen levittämät sisältövaroitukset.
Olen nähnyt myös tilaston, jossa muistaakseni jopa 40% Kallion lukiolaisista katsoi kuuluvansa sukupuolivähemmistöihin tai olevansa ei-binäärinen. Valitettavasti minulla ei ole linkkiä tilastoon, koska olen muistaakseni saattanut nähdä sen muualla kuin netissä, mutta se ei varmastikaan ole epäuskottava kaiken linkeissä esitetyn valossa. On tietenkin mahdottomuus, että sellainen prosentti voisi olla vähemmistössä ilman sosiaalisia trendivaikutuksia. Riittakerttu Kaltiala kertoo Suomen transpoleille tulleen ryöpyttäin nuoria samoista kouluista, ja ilmiö on maailmalla tunnettu.
Miksi Kallion lukiolla on väliä? Ensinnäkin siellä opiskelee satoja lahjakkaita nuoria. On tragedia, jos he eivät saa kasvaa, opiskella ja toteuttaa itseään ilman ideologisia kahleita. Yhteiskunnan menetys on suuri, kun osa potentiaalista taidetta ja taitelijuutta katoaa väärien sosiaalisiin paineisiin liittyvien valintojen myötä.
Toisekseen Kallion tapainen taidelukio on ollut ihmisten mielikuvissa pitkään suvaitsevaisena pidetty. Aiemmin Kallion lukiossa saattoi olla keskimääräistä enemmän seksuaalivähemmistöihin kuuluvia nuoria, mutta olen kuullut huhuja, että homot, bit ja lesbot ovat lähes kadonneet sieltä. Saman ilmiön olen huomannut Setan toiminnassa olevien nuorten suhteen: esimerkiksi tuttu parikymppinen lesbopariskunta muuttui yhtäkkiä transmieskaksikoksi. Miten käy seksuaalivähemmistöön kuuluvalle nuorelle, joka nyt päätyy Kallioon?
Kolmanneksi Kallio on suunnannäyttäjä. Sitä ihaillaan ja vihataan, mutta joka tapauksessa se kertoo, millainen on taiteellisen ja intellektuellin nuoren sukupolven eetos juuri nyt. Tavoiteltuna opinahjona sen arvoja kohti pyritään. Siellä solmitaan kontakteja, jota tuovat usein lyömättömän edun monilla taiteenlajeilla. Onko sen edellytys nyt samanmielisyyden ja otsatukan lisäksi hormonit, kirurgia ja identiteettihajaannus?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti