sunnuntai 10. maaliskuuta 2024

Päivän kuukautisaforismi

Arvoisa Mona Bling on puhunut IG-päivityksessään kuukautisista. Päivityksestä on aikaa, mutta se on yhä nähtävillä. Kun Bling esiintyy tosi-tv:ssä, saattaa se tulla monen uudenkin ihmisen nähtäville, joten siihen palaaminen ei liene tarpeetonta. Siinä väitetään, että menkat eivät ole vain naisten juttu, koska menkkoja ei ole kaikilla naisilla ja kommenttiosiossa tuodaan esille, että kun naisella kuukautiset aikanaan loppuvat, pysyy hän silti naisena ja siksi naista ei voi määritellä henkilöksi, jolla on kuukautiset. Tämä sitten Blingin mukaan ilmeisesti todistaa, että transnainen on kuukautisten puuttumisesta huolimatta nainen.

Tässäpä aforismi: Kaikilla naisilla ei ole kuukautisia, mutta kaikki, joilla on kuukautiset, ovat naisia. Toisin sanoen se, että jollain naisella ei ole kuukautisia, ei todista sitä, että mies voi olla nainen. Nainen on ihmislajin naaraspuolinen yksilö, joka tuottaa suuria sukusoluja. Mies on ihmislajin koiraspuolinen yksilö, joka tuottaa pieniä sukusoluja. Kuukautiset ovat olemassa ihmislajin suuria sukusoluja tuottavalla hedelmöittyvällä yksilöllä juuri siksi, että tämä on hedelmöittyvä, suuria sukusoluja tuottava osapuoli. Pieniä sukusoluja tuottavalla yksilöllä ei ole edes potentiaalia kuukautisiin, mutta suuria sukusoluja tuottavalla eli naisella on tai on ollut biologian tuottama potentiaali niihin riippumatta siitä, onko hänellä sillä hetkellä elämänkaartaan kuukautisia vai ei ja myös silloin, vaikkei niitä hänellä jostain lääketieteellisistä syistä olisi jossain tapauksessa ollut koskaan. 

Olennaista on se, miksi ne kuukautiset ylipäätään ovat homo sapiens -lajin naarailla olemassa. Ne eivät ole kulttuurinen rakenne. Ei ole ollut niin, että ensin on keksitty sana ja sitten alettu määritellä ilmiötä, vaan biologinen ja fysiologinen ilmiö on ollut ensin ja sitten se on nimetty. Kuukautissuojia ei ole keksitty siksi, että ne tuottavat jollekin kokemuksen naiseudesta, vaan ne on keksitty käytännön avuksi fysiologiseen ilmiöön. Ne eivät ole fetissiesineitä. Mies ei voi tietää, miltä kuukautiset tuntuvat sillä, että käyttää kuukautisten hoitoon tarkoitettua välinettä jollain omalla tavallaan. On myös aika päätöntä, että sukupuolen määritelmän implikaatio nähdään siinä, että kuukautisten yhteydessä ei puhuta yleisesti miehistä ja sitten käännetään tämä vielä jotenkin osaa naisia syrjiväksi. Sekundäärisistä ilmiöistä ja ominaisuuksista etsitään tarkoituksella validaatiota niin myönteisen kuin kielteisenkin kautta.

Jos aforismini, joka on lihavoitu yllä, pystyy todistamaan vääräksi, lupaan tarjota kahvit ja viinerin Karhupuistossa. (Blingin päivityksen on muuten sponsoroinut Lunettecup. Minuakin saa ruveta mikä tahansa naisten tuote sponsoroimaan vaikka heti.) Väitteeni on vähän sama kuin se, että Sokrates on kuolevainen ihminen, mutta kaikki ihmiset eivät kuolevaisuudestaan huolimatta Sokrateksia. Bling ja hänen tukijansa ilmeisesti voisivat ajatella, että koska Sokrates on kuolevainen ja ihminen, voivat hekin olla Sokrateksia. Tulisikohan ajatus naiseuden sitomisesta kuukautisiin edes mieleen kenellekään muulle kuin transagendaa ajavalle genderuskovaiselle? Ihmiskunta on noin 200 000 vuotta vanha, enkä usko ajatuksen miesten kuukautisista juolahtaneen yleisesti isommalla ihmisjoukolla mieleen kovin monesti. Tosin historian opettajani kertoi, että Pol Potin Kambozhassa miehille luotiin kuukautisia tasa-arvo-opin nimissä. Sekin kertoo jostain jotain.

Tässä vielä kokoelma kommentteja samasta keskustelusta. Varsinkin pelottava on terveydenhoitajaopiskelijan kommentti. Kovasti hän haluaa lakkauttaa oman sukupuolensa. Samoin tuo viimeinen eli tässä kolmas kommentti on kyllä taas sellainen, että hienosti päästään harjoittamaan misogyniaa naisten etujen ajamisen nimissä. Onneksi päivityksestä on lähes jo kolme vuotta, joten toivoa siitä, että mielipide olisi muuttunut, on.

*

Kaikilla cis-naisilla ei myöskään ole kuukautisia eivätkä he voi synnyttää lapsia. Esim jos naiselta puuttuu kohtu, hän ei voi synnyttää eikä kuukautisia tule.
Kuukautiset ja synnytys eivät ole naiseuden merkkejä! 🌸

*

Mulle tulevana terveydenhoitajana oli hyvin haastavaa kirjoittaa esseetä naistentaudeista ja synnytyksistä, ilman, että jossain vaiheessa puhuu naisista, sillä kaikki lähteet puhuvat naisista, tytöistä ja naisten sukuelimistä. Minä selvisin, ja puhuin menstruoivista, lisääntymiselimistä ja heistä, joilla on kuukautiset. Toivon, että tulevaisuudessa on asia toisin, sekä kaikki huomioon ottavat terveydenhuoltoalan tekstit yleistyvät 🥰

*

Naiseuden sitominen kuukautisiin tai äitiyteen on epä-älyllistä, julmaa ja syrjivää, puhetta, jota perustellaan muka-faktoilla. Kuukautisia ei ole esim. tytöillä, joilla ne eivät ole vielä alkaneet, naisilla, jolla ne ovat jo loppuneet, naisilla, joilla ei jostain syystä ole kohtua tai transtaustaisilla naisilla. Ja täysiä tyttöjä/naisia ovat he ja me kaikki 💞. Käsittämätöntä on myös se, että naisen kehoa ja sen toimintoja tuntuu olevan ulkopuolisilla lupa ties miten rumasti ja asiantuntemattomasti kommentoida ja määrittää. Ei anneta sen tapahtua. Keep up the good work, Mona 💪!

3 kommenttia:

  1. Hyvin kirjoitettu. Vaikka keskustelusta johon viittaat on jo aikaa, niin samanlaista puhetta kuukautisista näkee aina silloin tällöin. Minun on naisena vaikea päästä näiden naisten pään sisään, jotka näkevät kuukautiset jonain naiseudesta kokonaan irrallisena konseptina. Minua kiinnostaisi tietää millä perusteella nämä naiset pitävät itseään naisina, jos sitä eivät määritä sukusolut tai niiden tuotantopotentiaali. Mikä tekee heistä heidän mielessään täysiä naisia? Miksi ei miehiä? Minä en nimittäin usko, että he pitäisivät itseään naisina, ellei heitä olisi syntymässä todettu naisiksi ja sen jälkeen sosialisoitu jonkinlaiseen naisen rooliin. Eli mitä tällä tarkoitan on se, että nämä naiset eivät vain sattumalta ole naisia tai identifioidu sellaisiksi, vaan ovat kasvaneet naisen määritelmään, ja nyt uskovat "valitsevansa" olevansa naisia. Ja koska he uskovat valitsevansa tämän naisidentiteetin, he voivat samalla väittää, että eivät kohdut ja kuukautiset liity siihen naiseuteen mitenkään. Minä en kerta kaikkiaan ymmärrä miksi joku ei tunnusta kehollista todellisuuttaan ja että on sen takia sosialisoitu erilaisiin asioihin.

    En myöskään käsitä tuota "naiseuden sitominen kuukautisiin tai äitiyteen on epä-älyllistä, julmaa ja syrjivää" - siis mitä?? Mitä epä-älyllistä ja julmaa on todeta, että puolet maailman ihmisistä voivat potentiaalisesti tulla äideiksi, samoin kuin puolet maailman ihmisistä voivat potentiaalisesti tulla isäksi? Eihän se, että naisella on potentiaali äitiyteen tarkoita, että hänet tulee nähdä pelkästään jonain haudontakoneena ilman mitään muuta tarkoitusta. Se tarkoittaa vain, että hän on ihminen, jolla on kehossaan jonkinlainen "välineistö", joka mahdollistaisi raskauden. Mitä sen enempää naiseus on? Ovatko feminiiniset stereotyypit jotain älyllisempiä ja hienotunteisempia määritelmiä naiseudelle? Kiinnostaisi todella tietää, miten näiden naisten (ja transnaisten) ajatusprosessit toimivat ja mitä mahdollisia vinoumia heillä on sukupuolikäsityksissään, koska niitä selkeästi on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Jos naiseutta ei määritellä naisen biologisten ominaisuuksien, kuten hedelmöittymisen potentiaalin kautta, mitä jää jäljelle? Jäljelle jäävät vain kulttuuriset stereotypiat ja se, että itsensä naiseksi julistava on nainen.

      Ja jos "x on se, joka tuntee itsensä x:ksi", niin miksi x silloin itsensä tuntee? No, x:ksi. Mikä se x sitten on? Se on se, joksi x itsensä tuntee. Selviääkö tämän perusteella, mikä x on?

      Poista
  2. "Käsittämätöntä on myös se, että naisen kehoa ja sen toimintoja tuntuu olevan ulkopuolisilla lupa ties miten rumasti ja asiantuntemattomasti kommentoida ja määrittää. "

    Todellakaan ei ole ulkopuolisilla lupa määrittää, kuten esimerkiksi niillä miehillä, jotka kuvittelevat olevansa naisia!

    VastaaPoista

Saksassakin tapahtuu

Die Welt 11.5.2024:  „Experimentelle Medizin an Kindern“ – Ärztekammer fordert Änderung bei Selbstbestimmungsgesetz ------------------------...