sunnuntai 13. elokuuta 2023

Kriittinen transnäkökulma

 "Transsukupuolisuus on muuttunut medikaalisesta tilasta transideologiaksi, joka ei salli kyseenalaistamista. Transsukupuolisuus on minulle määritelmänä selkeästi olotila, jossa haluat eroon biologisen sukupuolesi näkyvistä ominaisuuksista ja haluat muistuttaa vastakkaista sukupuolta, niin paljon kuin mahdollista. Tätä yritetään nykyään häivyttää. Tilalle on tuotu queerideologia, jonka mukaan kuka tahansa voi olla mitä vain. Samalla kielletään biologia ja keskustelu sen rajoista. He väittävät, että on transfobista sanoa transnaisen olevan biologinen mies, vaikka se on fakta."

- Suomalainen transnainen Tina Heino, joka kritisoi transaktivismia haastattelussaan QX-lehdessä.

2 kommenttia:

  1. "Juuri kysyin poliknikalla lääkäriltäni säilyykö hormonihoitojen kelakorvaus, jos laki muuttuu ja juridisen sukupuolen voi vahvistaa omalla ilmoituksella"

    Nythän tiedetään että lakimuutos ei vaikuttanut tähän asiaan mitenkään. Samaa turhaa pelottelua kuin lakivastustajien muutkin väitteet.

    VastaaPoista
  2. Lakimuutos on kuitenkin transaiheisista keskustelusivuista (Reddit, Instagram) päätellen aiheuttanut sen, että transpolille halutaan entistä enemmän, entistä nopeammin ja entistä pienemmillä syillä.

    Lisäksi lakimuutoksen sisältöjä voi pitää välietappina siihen, että sukupuolidysforia poistuu sairausluokituksesta. Tilanne yleisesti voi viedä siihen, että transhoitoihin vaaditaan pääsyä kaikille niitä haluaville, jolloin diagnosististen kriteerien ylläpito tulee mahdottomaksi ja sitä kautta tautiluokitus voi kadota. Eikö tämä ole aktivistien tavoite: Kuka vain voi kävellä sisään transitiohoitoihin, jos siltä tuntuu?

    Jo se, että sukupuolikokemusten kirjon ajatellaan olevan laaja ja niitä halutaan määrittää itse tekee julkisen sektorin tuottamita hoidoista hankalia toteuttaa, kun hormonihoitoihinkin liittyy kaikenlaisia syitä ja aste-eroja sukupuolen spektrillä. Julkisista palveluista tullaan tulevaisuudesta säästämään, ja on edessä priorisointia. Kun transhoitoja haluavien määrä on lisääntynyt lakimuutoksen myötä, on niiden kustannus kasvanut, ja kun se kustannuspaikka laitetaan vastakkain vaikka lastenkirurgian kanssa, niin kumpaa ihmiset kannattavat? Kun transhoitoihin menevien määrä on vähäisempi ja seula tiukempi (oikeampi), ei kustannuskaan ole niin iso, ja oikeasti hoitoja tarvitsevat saavat hoitonsa turvatummin.

    Jo nyt transpolikokemusten IG-sivulla esiintyy muun muassa henkilö, joka ei oikein tiennyt sukupuolikokemuksestaan, mutta halusi rintojen poiston, mitä voi pitää lähinnä kauneuskirurgisena toimenpiteenä. Sinällään ottamasi sitaatti on yksittäinen haastattelukokonaisuuden osa, eikä tee lakivastustajien väitteistä turhaa pelottelua. Maissa, joissa laki on ollut pitempään voimassa, on nähnyt muun muassa häirintää naisten tiloissa.

    VastaaPoista

Saksassakin tapahtuu

Die Welt 11.5.2024:  „Experimentelle Medizin an Kindern“ – Ärztekammer fordert Änderung bei Selbstbestimmungsgesetz ------------------------...