sunnuntai 23. heinäkuuta 2023

Miehet naisten tiloissa

Useissa ahdistelu- ja hyväksikäyttötapauksissa tilaisuus tekee ahdistelijan ja hyväksikäyttäjän. 37-vuotias mies käytti hyväkseen 17-vuotiasta valmennettavaansa, kun tämä valitti jumissa olevia lihaksiaan ja mies tarjoutui sen myötä hieromaan. Provinssirockissa järjestysmiehet käpälöivät naisia turvatarkastuksessa. Olen itsekin todistanut paria tilannetta, jossa mies on koskenut naiseen tilannesidonnaisen tekosyyn perusteella. Muistan esimerkiksi valmistujaisjuhlan, jossa keski-ikäinen miesopettaja halasi puoliväkisin nuoria tyttöjä juhlasalin lavalla. Toisessa tapauksessa esihenkilöasemassa oleva mies käski alaisensa naisen koskea itseensä siksi, että halusi selittää naiselle, missä kohtaa ovat lauluun tarvittavat lihakset. Nainen ei olisi halunnut, mutta kun mies pari kertaa käski, joutui hän sen tekemään. Tilanne tapahtui äkkiä, ja ehdin itse puuttua siihen vasta sen tapahduttua. Ongelmana onkin ahdistelun salakavaluus ja salamannopeus. Uhrikaan ei aina ehdi heti tajuta tilannetta, ja järkytys ja trauma tulevat jälkijättöisesti.

Onkin perin oudoksuttavaa, että miehet pääsisivät naisten pukuhuone- ja WC-tiloihin. Suomen uusi laki sukupuolesta ilmoitusasiana asettaa myös siinä suhteessa naiset ja tytöt vaaraan. Kun jo nyt ahdistelijamiehet osaavat löytää sopivat tilaisuudet, ei pidä luulla lain tarjoamien porsaanreikien jäävän käyttämättä, niin ikävää kuin se onkin. Maailmalla epäkohta on noussut esiin, ja siitä on monia esimerkkejä. Liam Thomasin kilpakumppanit ovat joutuneet kokemaan epäoikeudenmukaisen, traumatisoivan tilanteen paitsi altaassa myös pukuhuonetiloissa. Amerikkalaisissa kouluissa tapauksia on ollut varsin paljon. Wokemaiden wokemaassa Kanadassa ilmiö on mennyt pitkälle. Tietenkään aina ei ole kyse siitä, että naisten tiloihin transnaisena saapuva mies olisi ensisijaiselta motiiviltaan ahdistelija, mutta uhreiksi päätyvien naisten kokemus tilanteen ahdistavuudesta on tosiasia. Eikö jo se riitä perusteeksi siihen, ettei miehillä olisi asiaa naisten tiloihin? Onko miehen todistus naiseudestaan pitävämpi kuin naisten todistus ahdisteluksi tulemisesta?

Hyvyyden ja rakkauden puolesta taistelevat aktivistit eivät ole tulleet naisia vastaan näiden tuodessa epäkohtia esille, vaan päinvastoin halunneet vaientaa heidät. Tapauksia lieneekin vielä julkitullutta määrää enemmän, koska osa transaktivisteista on hyvin hyökkääviä naisia kohtaan ja syyttää heitä helposti transfobiasta. Suomessa translakiin liittyvässä keskustelussa lain kannattajat toistelivat usein, että argumentti naisten tilojen turvallisuuden rapautumisesta ei ole olennainen, koska hyvin pieni tai oikeastaan olematon määrä ihmisiä käyttäisi tilannetta hyväkseen. Jostain syystä sivuutettiin useimmiten myös se, että naiset kokevat alastoman miehen naisten tiloissa ahdistavana riippumatta siitä, miten tämä itse sukupuolensa identifioi. Maissa, joissa miehet ovat naisiksi ilmoittautumalla päässeet naisten tiloihin, on väärinkäytöksiä ja ahdistelutilanteita kuitenkin tapahtunut taajaan. Jälleen huomataan, että Suomessa ollaan suhteellisen sokeita ja kuuroja sille, mihin genderajattelu ja biologian kiistäminen on muualla maailmassa johtanut. Mikään pakko ei olisi toistaa samoja virheitä, ja pahin voitaisiin ehkä vielä välttää. 

Mitä transmiesten mahdollisiin omiin pelkoihin miesten tiloja kohtaan tulee, niin en pidä heille niissä aiheutuvaa vaaraa ollenkaan todennäköisenä suhteessa heidän naisille aiheuttamiinsa ongelmiin naisten tiloissa. Kokemukseni miesten pukuhuonetiloista on, ettei niissä kukaan välitä kenestäkään ja että niissä todellakin saa olla ylhäisessä yksinäisyydessään. Se koskisi erittäin luultavasti myös transnaisia. Lisäys 24.7.2023: Myös aktivisti itse antaa epäsuorasti ymmärtää Ylen WC-tiloja koskevassa jutussa, että kyse on enemmän mielensisäisestä vähemmistöstressistä kuin siitä, että ulkoa tulisi konkreettista uhkaa. Naisten kokemuksen aktivisti mitätöi heidän omaksi häveliäisyydekseen ja vaatii kulttuurinmuutosta. Puhutaan itsen väärinsukupuolittamisesta joutuessa mielestään väärän sukupuolen tiloihin, mutta miten sellainen on edes mahdollista, jos itsellä kerran on selvä sukupuoli-identiteetti? Samoin transnaiset voivat osallistua urheilussa miesten sarjoihin. Urheilusta ei ketään tarvitse sulkea transiuden takia pois, vaan transnaiset varmasti ovat tervetulleita kilpailemaan Pridestakin realistisesti puhuneen Jade Nyströmin tavoin miessarjoissa.

Pitääkö naisten ja tyttöjen urheilun loppua ja täytyykö naisten joutua sietämään ja pelkäämään? Fatim Diarra on oikeassa siinä, että solvaaminen on tuomittavaa, mutta väärässä siinä, mitä naisten oikeuksien toteutuminen vaatii: naisten oikeuksien nimessä ei poljeta niin sanottuja sukupuolivähemmistöjä vaan sukupuolivähemmistöjen nimessä poljetaan naisia. Kyse ei ole populistisesta tekoargumentista, vaan käytännössä havaittavasta seurauksesta.

2 kommenttia:

  1. "argumentti naisten tilojen turvallisuuden rapautumisesta ei ole olennainen, koska hyvin pieni tai oikeastaan olematon määrä ihmisiä käyttäisi tilannetta hyväkseen." Eräs mielestäni olennainen näkökohta, johon en muista missään tämän pukuhuone&vessakeskustelun yhteydessä törmänneeni, on se, ettei sillä tapahtuuko ahdistelua paljon vai vähän vai kenties ollenkaan, ole loppujen lopuksi suurtakaan väliä koetun turvattomuuden kannalta. Mieheksi tulkitsemansa henkilön naisille tarkoitetuissa tiloissa kohtaava nainen EI VOI TIETÄÄ mikä kyseisen henkilön vaikutin ko. tiloissa oleskeluun on. Ja se koettu turvattomuuden tunne ja ahdistus jo rajoittaa monen naisen elämää. Luin joskus artikkelin tai uutisen (jota en nyt jaksa lähteä tähän linkiksi etsimään, koska tästä on jo aikaa), jossa puhuttiin siitä miten kehitysmaissa naisille tarkoitettujen omien saniteettitilojen perustamisella on ollut valtava vaikutus tyttöjen kouluttautumiseen ja yleisemminkin naisten yhteiskunnalliseen osallistumiseen. Monesti näkee vähätteleviä kommentteja aiheeseen liittyen, mutta tällä on oikeasti vaikutusta naisten elämään. Googlatkaa "urinary leash".

    P.S. en toivo myöskään kenenkään transihmisen kokevan turvattomuutta vessoissa tai pukuhuoneissa. Usein vaan vaikuttaa siltä, että vessasta haetaan validaatiota omalle sukupuolikokemukselle. Jos kyse olisi vain epämukavuudesta oman biologisen sukupuolen tiloissa, eikö silloin paras ratkaisu olisi ajaa naisten ja miesten tilojen rinnalle perustettavia tiloja, jotka takaisivat yksityisyyden ja turvallisuudentunteen myös niille, jotka eivät jostain syystä edellämainittuja halua käyttää, eikä tunkea väkisin naisten tiloihin (en ole juurikaan törmännyt keskusteluun päinvastaisesta ongelmasta, ehkä siitä ymmärrettävästä syystä, etteivät miehet koe samanlaista uhkaa naisten taholta) tai vaatia kaikkia tiloja muutettaviksi unisextiloiksi. Miksei järjestettäisi turvallisia tiloja ihan kaikille sukupuolesta ja identiteetistä riippumatta? Täytyykö transsukupuolisten oikeuksien toteutua (erityisesti) naisten oikeuksien kustannuksella?

    VastaaPoista
  2. Aivan, juuri naisten kokemusta pitää kuunnella. Jo pelkkä miesten läsnäolo tai potentiaalinen läsnäolo on ahdistavaa, kun kyse on wc- tai pukuhuonetiloista tai vastaavissa, jossa tapahtuu riisuutumista tai joissa tarvitaan intimiteettiä. Myös miehiä haittaisi se, että alastomia tai hyvin vähäpukeisia naisia olisi samoissa tiloissa, sillä se herättäisi heteromiehissä biologian sanelemia reaktioita, joille mies ei voi mitään, vaikkei mitään tekisikään.

    VastaaPoista

Saksassakin tapahtuu

Die Welt 11.5.2024:  „Experimentelle Medizin an Kindern“ – Ärztekammer fordert Änderung bei Selbstbestimmungsgesetz ------------------------...