lauantai 26. elokuuta 2023

Transitio halutun objektin ilmentymänä ja vapaan tahdon ongelma

Filosofi Slavoj Žižek kiteyttää transsukupuolisuutta koskevan valinnan niin, että halu olla toista sukupuolta on tietoinen valinta, mutta koska se on tekona äärimmäisen radikaali, on yksilön ajateltava sen olevan yksilön ulkopuolisten tekijöiden sanelema pakollinen valinta. Niinpä henkilö selittää halunsa olla toista sukupuolta niin, että hänen sukupuoltaan ei ole syntymässä määritelty oikeaksi. Vapaan tahdon dilemman kannalta tulkitsen Žižekin ajatuksen niin, että transsukupuolisuus on vapaan tahdon valinta, ei biologian sanelema imperatiivi. Siten se on etupäässä kulttuurinen ilmiö. Ongelmana on, että sen kaltainen asia on selitettävä myös yhteiskunnallisella tasolla välttämättömyydeksi valinnan sijaan, jotta se tulisi hyväksytyksi esimerkiksi lääketieteen tai politiikan viitekehyksissä.

Stephanie Winn puhuu keskustelussaan Helen Joycen kanssa siitä, miten ihmisen halu olla miljonääri tulkitaan psykoterapiassa haluksi olla vapaa. Kun rikastumisesta haaveileva ymmärtää, mitä miljonäärihaave hänelle representoi, voi hän vapautua siitä ymmärtämällä ja päättämällä voivansa olla vapaa ilman miljooniakin. Kulunut sanonta "saat sen, mistä luovut" ilmentää kyseistä psykologista ilmiötä. Winn rinnastaa useat transkokemukset siihen, miten ihminen haluaa esimerkiksi paeta seksuaalista suuntautumistaan tai ahdasta opittua sukupuoliroolia. Transition voi ajatella olevan yksilösubjektin halun objekti, jonka takana piilee todellinen, aito pyrkimys johonkin muuhun. Gender affirming care -hoidon ongelmana on, että yksilön virheelliselle päämäärälle tarjotaan validaatiota sen takana olevan todellisen halun paljastamisen sijaan. Virheellisesti "affirming"-mallin korvaava perinteinen terapiaprosessi prosessi nimetään transaktivistien toimesta eheytysterapiaksi, vaikka kyse on päinvastaisesta.

En ole erityisen perehtynyt psykonalyysiin, mutta Žižekin ja Winnin ajatusten pohjalta on kätevä käsittää se, miksi transilmiö on noussut esille erityisesti nuorten naisten keskuudessa. Nuoruuteen ja naiseuteen liittyvät henkiset kipuilut pitävät sisällään erilaisia paineita ja pyrkimyksiä sekä oman aidon todellisuuden ja ympäristön välisiä ristiriitoja. Transpyrkimys peittää alleen muut, todelliset ongelmat ja se tarjoaa yksinkertaisen ja näennäisen helpon ratkaisun sisältävän selitysmallin. Jo pelkkä murrosiän aiheuttama kehollinen ja henkinen ahdistus halutaan nähdä vältettävänä. Siihen tarjoillaan blokkereita. Blaire Whiten julkaisemassa TikTok-pätkässä nuori henkilö tanssii riemuiten ja hyvin lapsenomaisin maneerein kertoessaan, miten toimiva ja helppo ratkaisu blokkerit ovat - eikä niistä tietenkään ole hänen mukaansa mitään vaaraa. Kukapa murrosikäinen ei haluaisi paeta kehonsa muutoksia? Niiden kohtaaminen on kuitenkin tuikitärkeää, koska sitä kautta tapahtuu myös aikuistumsiprosessi eri vaiheineen. Whiten kommentoiman TikTok-videon nuori on itsessään esimerkki infantiiliudesta, joka jää päälle, mikäli puberteettia ei koeta.

Lapsille myös sanotaan usein nykyään, että voit olla, mitä vain ikinä tahdot. Periaatteessa se on totta, jos ihminen vain oppii tietämään, mitä oikeasti haluaa ja mitkä ovat materiaalisen, fyysisen todellisuuden sanelemat rajat. Käytännössä lapsi - tai lapsenomainen nuori tai aikuinen - ei vielä tiedä, mitä nämä todelliset halut ovat sen enempää kuin fyysisten mahdollisuuksien rajojakaan, eikä hänen pidä antaa tehdä loppuelämään vaikuttavia päätöksiä. Kun ihminen haluaa erilaisia asioita, joita hän itse ei suoraan tiedosta, kohdistuvat hänen päämääränsä johonkin muuhun, jonka hän luulee tiedostavansa. Mikäli hän oppii elämänkokemuksen kautta tuntemaan itsensä ja todelliset tarpeensa pinnallisten, usein ulkoa tulevien halujensa taustalla, kokee hän elämänsä merkitykselliseksi. Silloin ei tarvita blokkereita, hormoneita tai kirurgiaa, ellei sitten kyse ole siitä harvinaisesta alkuperäisten transien joukosta, jolle oikeasti oli välttämättömyys saada sukupuolenkorjaushoitoja. Siihen, että heidät kyetään tunnistamaan, tarvitaan pitkää ja taustoittavaa terapiaa, ja se on selvää ihan vain kaiken ihmisen mielestä ja käytöksestä tietämämme yleisen tutkitun tiedon perusteella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saksassakin tapahtuu

Die Welt 11.5.2024:  „Experimentelle Medizin an Kindern“ – Ärztekammer fordert Änderung bei Selbstbestimmungsgesetz ------------------------...